Vissza Gyógynövények a konyhában

Gyógynövények a konyhában

Általános fűszernövények:

menta speciális exotikus ízt kölcsönöz az ételeknek. A mentalevelek kiváló adalékai a salátáknak, vagy díszei a süteményeknek. Remekül egészíti ki a kevert italokat, koktélokat.

zsálya erős karakteres illattal rendelkezik. Kesernyés, jól illik a zsíros ételekhez, mivel stimulálja az epe termelését. Apróra vágott leveleivel ízesíthetjük a sertés- és kacsahúst. A zöldségek közül a zsálya leginkább a paprikához, paradicsomhoz, babhoz és padlizsánhoz illik.

majoránna a konyhában széleskörűen felhasználható. A burgonya, répa, káposzta és zeller különösen ízletes egy kis majoránnával. Próbálja ki sajtok vagy halak ízesítésére.

kakukkfű nem hiányozhat egyetlen “bouqet garni”-ból, töltelékből, vagy pácból. Az apróra vágott levelekkel ízesíthet leveseket, halakat, húst és baromfit, jól illik a gombához, tésztákhoz, paradicsomhoz és babhoz is.

bazsalikom valamennyi ételnek fűszeres ízt kölcsönöz. A leveleket ne szeleteljük, hanem tépjük, leveseket, halat, tojást és vadat is ízesíthetünk vele.

babérlevelet a főzés legelején adjuk az ételhez. Erős fűszeres ízt kölcsönöz a leveseknek, főzelékeknek, mártásoknak.

A Koriander többféle módon hasznosítható gyógynövény. Tegyen egy csokor összevágott koriander levelet levesekbe, baromfihoz, vagy salátákba. Próbálja ki a leveleket és zöld magjait a curryba.

Az édeskömény karakteresebb illatú, mint a kapor, íze az ánizséhoz hasonlít. Nagyon jól illik halakhoz, próbálja ki a száraz édeskömény ágakon grillezett halat.

A fokhagyma jellegzetesebb aromával rendelkezik, mint a vöröshagyma. Alkalmas levesek, halak, sült bárány, marha és baromfi ízesítéséhez, de tésztákra is. Kiválóan ízesíti a szószokat, pácokat.

A gyömbér csípős, jellegzetes íze miatt elsősorban a kínai és indiai ételek ízesítéséhez javasolt.

A kapor enyhe, de jellegzetes ízű növény, apróra vágott leveleit adagolja salátákba, zöldség alapú ételekbe (nagyon ízletes cukkinival, paradicsommal, céklával és káposztával).

A petrezselyem a konyhában legsokoldalúbban kihasználható, egyedi, kifejező ízű fűszernövény. Szárainak íze intenzívebb a leveleinél, ezért azokat mártásokba és pácokba használjuk. Levesbe, halakhoz, húshoz, baromfihoz a frissen aprított leveleket adjuk.

A rozmaring nagyon erős, aromás fűszernövény. Tegyen egész ágakat a sült bárány alá, vagy tűzze a csirkébe.

TIPP

Készítsen házilag saját ízesített fűszeres olajat vagy ecetet

Bármilyen tetszőleges fűszernövényt használhat, mivel sok illóolajat tartalmaznak. Az olaj vagy ecet átveszi a felhasznált növények illatát és ízét. Az így elkészített olajat és ecetet tárolja sötét hűvös helyen.

Fokhagymaolaj

Egy steril , zárható szájú üvegbe helyezzen 4 gerezd előre megtisztított, és késsel bevagdosott fokhagymát. Adjon hozzá friss rozmaring, kakukkfű, bazsalikom vagy oregánó hajtásokat. A fűszernövényeket kicsit tördelje meg, így könnyebben felszabadulnak a bennük lévő illóólajak. Pikánsabb íz eléréséhez tegyen hozzá egy kis chili paprikát. Az elkészített fűszereket öntse fel olajjal. Ehhez az olívaolaj ajánlott, de a napraforgó olaj is kiváló. Az üveget jól zárja le és kb 2 hétre helyezze a hűtőszekrénybe. Alkalmazza zöldségsalátákba, tésztákra és húsok, halak ízesítésére.

Fűszerecet

A fűszerecet elkészítésénél hasonlóan járunk el, az ecetet felmelegítjük forrás közeli hőmérsékletre és így öntjük fel vele az előzőleg elkészített növényeket. Hagyjuk kihűlni, majd az előkészített üvegekbe öntjük.

Készítsen olivaolajat korianderrel és narancshéjjal, vagy almaecetet citrommal és mentával.

Vissza