Vissza A növények gyűjtése és szárítása

A növények gyűjtése és szárítása

Hogy a gyógynövények megőrizzék maximális hatásaikat, ne hanyagoljuk el azok gyűjtését és szárítását sem. Ismerkedjen meg a gyűjtés, szárítás vagy tárolás legalapvetőbb szabályaival és élvezze a természettől kapott egészséget a lehető legnagyobb mértékben.

A növényeket száraz, esőmentes napon gyűjtse, az érettségük csúcsán, amikor hatóanyagaik koncentrációja a legmagasabb. Csak az egészséges, betegségektől, kártevőktől és szennyezett levegőtől mentes növényeket gyűjtse össze. A növényeket gyorsan szárítsa, de soha ne a közvetlen napfényen, hogy megőrizze aromás összetevőit és megakadályozza a többi vegyi anyag oxidációját. A növényeknek a száradás alatt jó légkeringésre van szükségük, ezért hagyja azokat száraz, szellős, meleg helyen. A növények 6 nap alatt teljesen kiszáríthatók.

Amikor a növények megszáradtak, helyezze őket tiszta, száraz, légmentesen zárható üveg-, vagy kerámia edénybe, de ne tegye ki azokat közvetlen napfénynek. A kiszárított növények tárolóedényeit lássa el feliratokkal, melyen feltünteti a növényfajt, a beszerzés forrását, valamint időpontját. A legtöbb gyógynövény akár 12-18 hónapig felhasználható.

TIPP

A virágokat a a hajnali harmat felszáradása után, teljesen kinyíltan gyűjtsék. A virágzatokat vágják le a növény száráról, és az egész virágokat lapos felületen szárítsa. A levendulát szárainál fogva felfüggesztve szárítsa, papírtasakokban, vagy tegyen alájuk papírt.

Vissza