Vissza

Bőrbetegségek

A bőrbetegségek nem csupán egészségügyi, de esztétikai problémát is okoznak. Gyakran külső jelei vannak egy belső megbetegedésnek és kezelésük nem ritkán hosszú időtartamú, de akár egy életen át is tarthat. Őseink gyakran használtak segítségül különféle gyógynövényeket, melyekkel most Önök inspirálódhatnak.

Nagy csalán

A csalán tea hígítja és tisztítja a vért, eltünteti a pattanásokat és a bőr pigmentfoltjait. Egy púpos teáskanálnyi nagy csalánt öntsön le egy csésze forró vízzel és hagyja fél percig állni. A nap folyamán 4 csésze ilyen teát kellene elfogyasztani.
További hatásai: vízhajtó és tisztítja a májat

Közönséges párlófű – apróbojtorján

Az apróbojtorján segít némely ételallergiánál, csillapítja az ekcémás irritált bőrt, kifacsart leve összehúzza a vérző sebeket, de az arcbőr minőségét javító arctejként is használható. A teljes növényt használjuk. Fogyasszon napi kétszer 20 csepp tinktúrát étkezés előtt, külsőleg alkalmazva pedig kenje a növény kifacsart levét a sebre.
A tinktúra elkészítése egyszerű: az apróbojtorjánt vágja apró darabokra, majd helyezze üvegbe. Az üveget ezután töltse fel kb 40%-os alkohollal, majd legalább két hétre helyezze napos helyre.

Közönséges bojtorján

A közönséges bojtorján enyhíti a bőr irritációt. Gyökereit, hajtásait, magvait használják. Külsőleg használva alkalmazza az összemorzsolt növényekből készült kenőcs vagy borogatás formájában.
További hatásai: méregtelenítő hatású, stabilizálja a vércukrot, stimulálja az immunrendszert

Borágó – borvirág

A borágó segít dermatitis és ekcéma esetén. Leveleit, virágait, olaját és magvait használják. Fogyasszon 15-20 csepp tinktúrát naponta kétszer. A borágóolajból napi 500 mg- fogyasztható.
A borágó teat úgy készítheti el, hogy leveléből és virágaiból készült keverékből 2 teáskanálnyit leönt két csészényi forrásban lévő vízzel és 5 percre áztatni hagyja.
További hatásai: lázcsökkentő, kedélyjavító (antidepresszáns hatású)

Fekete nadálytő

A fekete nadálytő bőrgyógyító hatású, segíti a sebek, sérülések gyógyulását, csökkenti az ekcémával és pikkelysömörrel járó gyulladásokat. Leveleit és gyökerét használják. Valamennyi típusú sérülés kezelhető nadálytő tinktúrával, a sebeknél megszünteti a gennyesedést, fertőtlenít, segíti a gyorsabb sebgyógyulást, mely után nem marad csúnya heg. Ugyanez vonatkozik a műtéti sebekre is. Használjon 40%-os alkoholból készült tinktúrát, kenje a sebekre napi 3-4-szer, vagy helyezzen rájuk pakolást igény szerint.
Nadálytő tinktúra: a felszeletelt gyökereket helyezze egy üvegbe, öntse le higított alkohollal, majd helyezze sötét helyre. Időnként erősen rázza fel. Az elkészült nadálytő tinktúra barnás színű.
Nadálytő kenőcs: a kenőcs elkészítésének több módja is ismert. Elkészíthető méhviaszból (vagy színezetlen gyertyaviaszból), olivaolajból (vagy más növényi olajból, pl. napraforgó) és nadálytő kivonatból. Az alap elkészítéséhez egy meghatározott mennyiségű viaszt helyezünk egy edénybe, ezt tűz fölött óvatosan felolvasztjuk és ebbe a forró felolvadt viaszba óvatosan beleöntjük a viasz 2 max 2,5-szörösének megfelelő olajat, majd az egészet egy bottal óvatosan összekeverjük. Az így elkészített alaphoz hozzáadunk egy rész meleg nadálytő kivonatot, majd ismét alaposan összekeverjük. A még folyékony, dermedés előtti kenőcsöt tégelyekbe öntjük és hagyjuk megdermedni.
További hatásai: enyhíti a fájdalmat rándulás, ficam esetén

Mezei zsurló

Bőrbetegségekre jól hat a mezei zsurló.
Négy púpos teáskanál mezei zsurlót leöntünk 1 liter forró vízzel, kb. fél órára áztatni hagyjuk. A leszűrt zsurlófőzettel mossa rendszeresen az arcát, vagy testét az éritett területen. Segítségünkre lehetnek a zsurló pakolások is. A meleg zsurlófőzetbe mártott kendőt helyezze az érintett területre.

Orvosi székfű – kamilla

A kamilla segítséget nyújt a bőr tisztításában. Egy marék kamilla virágot öntsön le forró vízzel, hagyja áztatni, majd ezzel a főzettel mossa az arcát napi rendszerességgel.
A bőrproblémákat a gyógynövényt belsőleg használva is gyógythatjuk. Egy púpos evőkanál erdei madársóska levelet öntsön le forró vízzel, hagyja kb fél percig áztatni, szűrje le és fogyassza napi két csészével. Egy púpos kanál fehér árvacsalánt, vagy sárga árvacsalánt öntsön le forró vízzel, fél percig hagyja áztatni, szűrje le és fogyasszon belőle egy csészével naponta (lehetőleg délelőtt).
Hogyan készítsünk a bőrbetegségek gyógyítására működő teakeveréket? Keverjen össze azonos mennyiségű orvosi veronikát és nagy csalánt. Egy púpos teáskanálnyit ebből a keverékből öntsön le egy csészényi forró vízzel, majd hagyja kb fél percig áztatni. Napi két csésze ilyen tea fogyasztása javasolt.

Vissza