Vissza

Fülfájás

A fülgyulladás és fülfájás nagyon kellemetlen probléma. A gyulladások leggyakrabban a közép fültő területén keletkeznek, amikor a duzzanat a középfül elzáródását eredményezi, melyben így folyadék képződik, ami a dobhártyára gyakorolt nyomással fájdalmat okoz. Ezekre a problémákra azonban a gyógynövények tudják a megoldást.

Orvosi körömvirág

Az orvosi körömvirág csillapítja a fülgyuladást, enyhíti a fülfájást. Virágszirmait használják. Fülfájás esetén a belőle készült főzetet, vagy tinktúrát alkalmazzák – 15 cseppet kétszer naponta. A tinktúra elkészítése egyszerű. Gyűjtse össze a körömvirág szirmait és helyezze egy üvegbe. Az üveget ezután töltse fel kb. 40%-os alkohollal és hagyja kb. két hétig állni meleg helyen. Külsőleg (sebek és bőrgyulladások gyógyítására) a körömvirág krémet és pakolást alkalmazzák.
További hatásai: enyhíti a menstruáció lefolyását, nyugtatja a sérült vagy irritált bőrt és a kisebb égési sérüléseket.

Nagy utifű

A nagy utifű kiválóan gyógyítja a szem- és fülgyulladásokat. Leveleit használják. Napi 20 csepp tinktúra fogyasztása ajánlott. Külsőleg a zöld leveleket összetördelve levével együtt helyezze közvetlenül az érintett területre.
További hatásai: tisztítja a sebeket, fertőzést gátló, segít hasmenés és bélgyulladás esetén.

Martilapu

A frissen szedett és megmosott martilapu levét facsarja ki és ezt a friss levet csöpögtesse a fülbe.

Orvosi székfű- kamilla

A fájó fülét tartsa kamilla főzet gőze fölé 10-15 percre. Ezután törölje szárazra és tartsa tovább melegben.
A fülfájás gyógyítására alkalmazzon fekete bodza virágából, ökörfarkkóró leveléből, hibiszkuszból és kamillából álló teakeveréket. 10 g-ot (két teáskanálnyit) ebből a keverékből öntsön le egy csésze forró vízzel, hagyja 10 percet áztatni és fogyassza melegen napi kétszer.

Vissza