Vissza

Gyulladások

Annak ellenére, hogy a gyulladások a test természetes reakciói a sérülésekre, jobb elkerülni őket, vagy a lehető legrövidebb idő alatt meggyógyítani azokat. A gyulladások kellemetlen velejárói a pirosodás, fájdalom, duzzanat vagy hőemelkedés a gyulladás területén. Ha tanácstalan a gyulladással, próbálja ki a gyógynövények segítségét.

Orvosi körömvirág

Az orvosi körömvirág mérsékli a gyulladást, nyugtatja az irritált vagy sérült bőrt. A körömvirágnak a virágzatás használjuk.
Javasolt napi kétszeri fogyasztása tea, vagy 15 csepp tinktúra formájában (a körömvirág leveleit, virágát, hajtásait tegye üvegbe, öntse le 40%-os alkohollal, zárja le, majd áztassa így kb 2 hétig meleg, vagy napos helyen). Külsőleg alkalmazva pakolásként használják sebek, bőrgyulladások kezelésére, akár kenőcs formájában is.
Körömvirág kenőcsöt így készíthet: olvasszon fel 250g tiszta sertészsírt. A forró zsírba szórjon bele egy púpos maréknyi keveréket a körömvirág leveleiből, virágaiból és hajtásaiból. Rövid időre hagyja forrni, jól keverje össze majd vegye le a tűzről. Fedje le a főzőedényt és hagyja lassan kihűlni. Másnap a keletkezett kenőcsöt szűrje át lenvásznon. A kenőcs külső használatra alkalmazható.
További hatásai: kisebb égési sérüléseket gyógyít, enyhíti a fülfájást, enyhíti a menstruáció lefolyását.

Orvosi ziliz- fehérmályva

Az orvosi ziliz enyhíti a gyomorégés tüneteit. Leveleit és gyökerét használják.
További hatásai: gyógyítja a gyomor- és bőrfekélyeket, nyugtató hatású hascsikarásnál.

Orvosi zsálya

Mandulagyulladás, torokfájás, fog-, fogíny- vagy szájüregi gyulladás, szintúgy nyelőcső gyulladás esetén javasoljuk az orvosi zsája teájából készült pakolást. A tiszta kendőt áztassa a teába, tekerje a roka köré, majd egy másik kendővel rögzítse, vagy mártson tiszta gézt a teába, majd helyezze a szájüregben levő gyuladt, vagy gennyes területre. Segít a zsálya teával történő napi néhány öblögetés is. Egy csésze teához egy púpozott teáskanál orvosi zsálya szükséges. Ezt öntse le forró vízzel és hagyja fél percig áztatni. Belsőleg alkalmazva javasolt a napi két csésze elfogyasztása.

Hegyi árnika

A hegyi árnika segít a körömágy gyulldások esetén. A begyulladt körömágyat naponta kenegetjük a hegyi árnika tinktúrával.
Árnika tinktúrát úgy készítünk, hogy az üveg kétharmadát megtöltjük friss árnika virágszirommal. Ezután az üveget feltötjük 38-40%-os alkohollal (a legjobb a rozspálinka) és legalább 2 hétig állni hagyjuk meleg helyen. A kész esszenciát szűrjü le és öntsük át kisebb üvegekbe. Az árnikával töltött nagy üveget újra feltölthetjük alkohollal.

Torma

A torma megvéd a fertőzésektől, hatásos a mikróbák ellen, ami segíti a gyulladások gyógyulását. Leveleit és gyökerét használjuk fel.
Külsőleg alkalmazva borogatásként használjuk. Az apróra reszelt gyökeret keverje fel vízzel és liszttel, jól keverje össze, majd az így keletkezett masszát kenje fel az érintett, pl. égett területre. Fedje le gézzel, vagy kendővel. Belsőleg alkalmazva keverje össze a finomra reszelt gyökeret mézzel és meleg vízzel, ezzel hatékony megfázás elleni szert nyer.
További hatásai: segíti az emésztést, tisztítja a tüdőt, enyhén vizelethajtó hatású.

Tárkony

A tárkony nyugtatja gyulladt, irritált bőrt. Levelét használjuk fel. Belsőleg alkalmazva fogyasszon naponta 20 csepp tinktúrát (a tinktúrát az előrzőekben már fetüntetett módon készítjük). Külsőleg alkalmazva helyezze pakolásként a gyulladt, irritált bőrre.

Közönséges dió

Szájüregi gyulladások esetén segít a közönséges dió leveleiből készült teával öblögetés. A főzetet egy púpos teáskanálnyi apróra vágott diófalevél leforrázásával nyerjük, mellyel öblögessük szájüregünket, vagy gargalizáljunk. Naponta többször ismételje.

Mezei zsurló

Hasonló hatása van a mezei zsurlónak is. Egy púpozott teáskanál mezei zsurlót öntse le forró vízzel, hagyja kb. egy percig áztatni, majd ezzel a teával gargalizáljon naponta több alkalommal.

Vissza