Vissza

Sebgyógyulás

Ugyan az idő minden sebet begyógyít, a gyógyulás folyamatában egyéb segítők is részt vehetnek. A sérült szövetek regenerálódása nem egyszerű folyamat és különféle hegeket, tökéletlenségeket hagyhat maga után. Segítse a gyógyulást gyógynövényekkel!

Rozmaring

A rozmaring fertőtleníti a sebeket és zúzódásokat. Leveleit, virágzó hajtásait és illóolaját használják.
Külső használatra keverjen össze 6 csepp illóolajat két kiskanál mandulaolajjal, és kenegesse az érintett területel naponta kétszer. Teához tegyen egy kiskanál morzsolt levelet egy csésze forrásban lévő vízbe és hagyja állni 5 percig.
További hatásai: antidepresszív hatású, csillapítja a fejfájást és migréneket, serkenti a vérkeringést és segíti az emésztést, csökkenti a felfújódást.

Közönséges párlófű – próbojtorján

Gyulladásban lévő bőrfeületek, sebek és zúzódások esetén jó segítség a közönséges párlófű. Egy csésze teához egy púpos kiskanál párlófűre lesz szüksége. Öntse le forró vízzel, hagyja fél percet ázni, majd szűrje le. Ebbe a főzetbe áztassa a gézt, majd helyezze a sérült felületre. Jól működik torokgyulladásra is. Ebben az esetben a párlófű teájával gargalizáljon.

Orvosi körömvirág

Az orvosi körömvirág csillapítja a gyulladásokat, nyugtatja az irritált, sérült bőrt, az égési sérüléseket. Felhasználható részei a virágai, hajtásai, levelei. Javasolt napi kétszer tea, vagy 15 csepp tinktúra formájában fogyasztani.
A tinktúra elkészítése egyszerű: Szedje le a körömvirág virágait és töltse egy üvegbe. Az üveget öntse fel kb 40%-os alkohollal és hagyja legalább két hétre meleg helyen állni. Külsőleg használva sebek és bőrgyulladások kezelésére pakolásként használható, valamint kenőcsként.
További hatásai: csillapítja a fülfájást, enyhíti a menstruáció lefolyását.
Körömvirág kenőcsöt így készíthet: olvasszon fel 250g tiszta sertészsírt. A forró zsírba szórjon bele egy púpos maréknyi keveréket a körömvirág leveleiből, virágaiból és hajtásaiból. Rövid időre hagyja forrni, jól keverje össze majd vegye le a tűzről. Fedje le a főzőedényt és hagyja lassan kihűlni. Másnap a keletkezett kenőcsöt szűrje át lenvásznon. A kenőcs külső használatra alkalmazható.
Az 50/50 arányban vízzel felfőzött körömvirág tinktúra pakolás hatékonyan segít főleg gennyes sebek, felfekvések kezelésénél. Áztassa a gézt a főzetbe majd helyezze a gézt a sebre. Ezután kösse át kendővel.

Szomáliai balzsamfa

A szomáliai balzsamfa ütések gyógyításában valamint sebek (felületi, de akár a szájüregben lévők is) tisztításában segít. Gyógyításához a a balzsamfa gyantáját használják. Szájüreg öblögetésére, vagy pakolásra csepegtessen 5 csepp balzsamot egy kevés vízbe.
További hatásai: gyógyítja az ínyfertőzéseket

Pásztortáska

A nehezn csillapítható vérző sebeknél, jelentős segítség a pásztortáska tea fogyasztása.
Egy púpos teáskaálnyi pásztortását öntsön le forró vízzel, majd hagyja kb. fél percet áztatni. Napi két- vagy három csésze fogyasztása javasolt.

Közönséges palástfű

Gennyező sebek és gyulladt sérülések okozta láz esetén javasolt a közönséges palástfű teájának fogyasztása.
Egy púpos teáskanálnyi palástfűt öntsön le egy csésze forró vízzel. Napi 2-3 csésze tea fogyasztása ajánlott.

Vérontó pimpó-vérontófű

A vérontófű segít a sérülések gyógyulásában és a szájüregben lévő gyulladások csökkentésében. Felhasználható része a gyökere. Külsőleg sebek borogatására alkalmazható.
További hatásai: nyugtatja az irritált torkot, használ hasmenés és bélfertőzés ellen.

Fekete nadálytő

A fekete nadálytő gyógyítja a bőrt, meggyorsítja a sebek gyógyulását, csillapítja az ekcémával és pikkelysömörrel járó gyulladásokat. Leveleit és gyökereit használják. A nadálytő tinktúra pakolás minden seb (külső és belső) gyógyítására használható.
Nadálytő tinktúrát a növény gyökereiből készíthet. A nadálytő gyökereit kefével mossa meg, vágja apróra, majd helyezze egy üvegbe. Öntse fel kb 40%-os alkohollal és meleg helyen hagyja állni legalább két hétig. Külsőleg alkalmazza borogatás formájában (kendő, géz). Hogy a tinktúrában lévő alkohol ne szárítsa ki túlságosan a bőrt, a seb körüli területet kenje be körömvirág krémmel.
További hatásai: csökkenti rándulkás okozta fájdalmat.

Kerti izsóp

A kerti izsóp külsőleg alkalmazva segít az apró sebek és zúzódások gyógyításában.
További hatásai: hatásos tüdő fertőzések ellen, csillapítja a köhögést és pozitívan hat a vérnyomásra.

Vörös acsalapu

Égő, viszkető sebek és valamennyi égési sérülés gyógyítható a vörös acsalapu friss leveleiből készült borogatással. A frissen gyűjtött leveleket mossa meg, zúzza össze gyúródeszkán sodrófával, majd a keletkezett kását helyezze a sérülésre. A borogatást naponta több alkalommal ismételje. A borogatás eltávolítása után a sebet öblítse le átforralt vízzel.

Vissza